ŁACIATE
Mleko 2% w butelce (świeże)
Budynie, kremy do ciast, ptasie mleczka i poranna zupa - wszystkie te dania są możliwe do przygotowania wyłącznie na bazie mleka. Warto zadać sobie pytanie, które produkty będą odpowiednie do konkretnych potraw.
Na początek warto poczynić podstawowe rozróżnienie - czym jest mleko pasteryzowane, a czym uht. To pierwsze uzyskiwane jest poprzez podgrzanie do temperatury 62 stopni przez ok. 30 minut lub do 72 stopni przez krótszy czas - 15 sekund. Poddane takiej obróbce można przechowywać dłużej i mieć pewność, że nie zawiera bakterii szkodliwych dla organizmu. Mleko UHT z kolei powstaje poprzez błyskawiczne - trwające od 1 do 3 sekund - podgrzanie oraz ostudzenie do około 20 stopni. Dzięki takiej procedurze, można spożywać je nawet po kilku miesiącach. Decydując się na nasz supermarket internetowy, znajdziesz te i wiele innych rodzajów mleka.