LA PEDRIZA
Kapary
Pełny asortyment
Dostawa Frisco VAN
Kapary są blisko spokrewnione z kapustą. Pochodzą prawdopodobnie z zachodniej lub środkowej Azji, jednakże dziś rosną także w Europie, w rejonie śródziemnomorskim, w Afryce i Stanach Zjednoczonych. O kaparach wspominał już Pliniusz Starszy, wiadomo że były znane przez starożytnych Greków. Kapary są często wykorzystywane w kuchni włoskiej, zwłaszcza jako dodatek do drobiu, ryb, sosu pomidorowego, sałatek, pizzy i dań pikantnych. Doskonale smakują w połączeniu z oregano, bazylią, czosnkiem, estragonem i marynowanymi oliwkami. Należy jednak unikać duszenia kaparów w wysokich temperaturach, bowiem tracą wówczas swój niepowtarzalny smak. Najlepiej jest dodać je, gdy np. sos jest ciepły. Kapary przyczyniają się ograniczenia wzdęć, mają właściwości antyreumatyczne, poprawiające funkcjonowanie wątroby. Napary z korzeni i kory krzewów są używane w leczeniu anemii i artretyzmu.
kapary (pochodzenie Maroko i Turcja), woda, ocet winny (substancja konserwująca E224), sól.
Kapary
Kapary owoce
Kapary w occie winnym
Najniższa cena: 7,69 zł
Alcaparrado oliwki i kapary
Najniższa cena: 9,29 zł
Kapary hiszpańskie
Kapary Capotes
Przechowywać w suchym miejscu.
Po otwarciu przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu 15 dni.