Pełny asortyment
Dostawa Frisco VAN
Eskalopki to kotlety cielęce wycięte ze zrazowej górnej (element udźca), a więc z części, która jest bardziej marmurkowata. Delikatne w smaku i bardzo łatwe do przygotowania.
Mięso jest pozyskiwane z młodych cieląt w wieku do 8 miesięcy. W porównaniu z wołowiną to zdecydowanie delikatniejsza i mniej wyraźna w smaku propozycja. Cielęcinę cechuje wysoka wartość odżywcza oraz znikoma ilość tkanki tłuszczowej - poprzerastana jest jedynie cieniutkimi nitkami tłuszczu. Wybór cielęciny stanowi świetne rozwiązanie dla osób na diecie lekkostrawnej, ponieważ mięso to nie obciąża żołądka. Osoby, które doceniają szybki efekt będą zadowolone jako, że chuda cielęcina dochodzi w czasie krótkiego smażenia czy pieczenia. Elementy duszone wymagają znacznie więcej czasu.
Produkt nie zawiera alergenów.
Cielęcina jest wolna od substancji stymulujących wzrost i tym podobnych składników. We wszystkich stadiach hodowli i żywienia kontrole pod tym względem przeprowadza niezależne Stowarzyszenie ds. Gwarancji Jakości w Sektorze Hodowli Cieląt (SKV). W przypadku wykroczeń, SKV nakłada surowe sankcje.
Przechowywać w temperaturze: od +1°C do +4°C.
Przyprawy do cielęciny to: bazylia, estragon, cząber, lubczyk, majeranek, pieprz, kolendra, ziele angielskie, liść laurowy, a także cebula i czosnek. Gotowe potrawy mogą być przyprawione zieloną pietruszką lub szczypiorkiem. Cielęcinę przyrządza się na wiele różnych sposobów: smażoną, gotowaną, pieczoną na grillu, nadziewaną.