Pełny asortyment
Dostawa Frisco VAN
Tempeh jest tradycyjnym produktem kuchni indonezyjskiej o lekko orzechowo-grzybowym smaku i zapachu. Wytwarzany jest zazwyczaj z soi, poddawanej procesowi fermentacji przy pomocy grzybów z gatunku Rhizopus. W procesie produkcji, nie używamy chemicznych utrwalaczy, a trwałość tempehu jest uzyskiwana przez pasteryzację i pakowanie próżniowe (sous-vide). Dodatkowo tempeh wytwarzany jest przez nas z nasion soi niemodyfikowanej genetycznie, jest produktem bezglutenowym, wegańskim i wegetariańskim, mało przetworzonym z krótką i czystą etykietą. Ma wszechstronne zastosowanie w kuchni i przemyśle spożywczym (podobnie do tofu). Znakomicie chłonie smak i zapach przypraw, sosów i marynat. Nadaje się do smażenia, gotowania, pieczenia, grillowania, wędzenia. Do dań ciepłych i zimnych.
soja, ocet jabłkowy, mąka ryżowa, grzyb z gatunku R. oligosporus.
Alergeny: soja, może zawierać inne alergeny.
Przechowywać w temperaturze od +2°C do +8°C. Po otwarciu przechowywać w temperaturze do +5°C i spożyć w ciągu doby.
Można go kroić w kostkę, plastry lub rozdrobnić. Jest doskonałym zamiennikiem mięsa, nabiału i jaj. Świetnie smakuje w kanapkach, sałatkach, zupach, pierogach, szaszłykach, „wrapach”, sushi, a nawet deserach. Posiada charakterystyczną strukturę i wysokie wartości odżywcze. Jest doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego białka. Nie zawiera cholesterolu. Nadaje się do mrożenia. Produkt ze względu na swoje zalety szybko zyskuje popularność.
Wartości deklarowane na etykiecie mogą wahać się w zależności od odmiany i partii soi.