Wiosenne placki z twarożkiem i szparagami
Składniki:
Winegret:
• 30 g Musztardy delikatesowej KAMIS
• 50 ml wody
• ½ pęczka natki pietruszki
• 2 łyżki Octu winnego z białego wina KAMIS
• 2 łyżeczki miodu
• 75 ml oleju
Placki:
• 1 kg obranych ziemniaków
• 1 cebula
• 125 g mąki pszennej
• 2 jaja
• 1 opakowanie serka wiejskiego
• olej do smażenia
• 2 łyżeczki Suszonych pomidorów z bazylią i czosnkiem KAMIS
• 8 zielonych szparagów
• 1 łyżka masła
• 1 opakowanie kiełek
• 4 rzodkiewki pokrojone w cienkie plasterki
• Sól morska jodowana w młynku KAMIS do smaku
• Pieprz czarny ziarnisty w młynku KAMIS do smaku
Przygotowanie:
1. W wysokim naczyniu umieść musztardę, wodę, natkę pietruszki, ocet, miód.
2. Zmiksuj wszystko blenderem, dodając powoli olej.
3. Ziemniaki i cebulę zetrzyj na najdrobniejszej tarce, dodaj mąkę, jaja, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.
4. Na patelni smaż placki o średnicy ok. 10 cm.
5. W tym samym czasie wymieszaj serek z suszonymi pomidorami.
6. Gotuj szparagi ok. 6 min w osolonej wodzie z masłem.
7. Na usmażonych plackach układaj serek, kiełki, rzodkiewkę, pokrojone na kawałki szparagi. Polej winegretem.